Hoppa till sidans innehåll

Elitorienteraren – en extrem multiartist

17 APR 2012 23:10
När klassiska Tiomila avgörs i Kvarn utanför Motala den 5‐6 maj samlas världens främsta orienterare till en uppgift som verkligen sätter dem på prov. Tiomila är extremt på många sätt.
  • Skapad: 17 APR 2012 23:10

-Långa natten är som att springa ett Lidingölopp i vinnartempo och lösa sudoku samtidigt. Och allt i becksvart mörker frampå småtimmarna, summerar landslagslöparen Peter Öberg.

"Självvald väg i okänd mark. Tankens skärpa vid kroppslig möda". Orienteringssportens grundare visste att formulera sig. Men förflyttad till dagens verklighet med bl a elektronisk stämpling, exakta kartor ritade med hjälp av laserscanning och GPS

‐sändare på löparna ‐ vilka krav ställs på den orienterare som vill föra sin klubb till seger i anrika Tiomila? Landslagslöparen Peter Öberg från OK Hällen har ovanligt goda insikter i de krav som ställs på en elitorienterare i världsklass. Vid sidan av sin orienteringssatsning driver han svenska orienteringsförbundets forsknings ‐ och utvecklingsarbete där arbetet med att kartlägga kraven på en elitorienterare ingår. Extrem konditionsidrott

Förenkla är modellen
Till skillnad mot andra extrema konditionsidrotter måste elitorienteraren inte bara behärska en rad terräng

‐ och underlagstyper. Vid extrem arbetsbelastning och hög fart ‐ inte sällan i svårforcerad terräng – ska löparen också finna snabbaste vägen mellan kontrollerna. Dagens orienteringskartor är extremt detaljerade och exakta, ibland nästan för bra. Pressmeddelande Vinnande orienteringsteknik handlar mycket om att förenkla, förklarar Peter Öberg. Att detaljläsa kartan leder ofelbart till sänkt fart. Det krävs de sista metrarna in mot kontrollerna men på långsträckor förenklar man oftast kartbilden och prickar av tydligare terrängföremål längs vägen. Orienteringsteknik handlar mycket om rutin och erfarenhet, det teoretiska angreppssättet för att hantera de problem banläggaren ställer en inför måste sitta i ryggmärgen. Men självklart kan man träna enskilda moment, exempelvis genom att utvärdera GPS‐underlag, att springa enbart efter kurvbild eller att effektivt lösa själva kontrolltagningen då det är extra viktigt att vara skärpt och helfokuserad.

"Tankens skärpa vid kroppslig möda...

Skidskytten kan slappna av mentalt mellan skjutstationerna, banlöparen och cyklisten ska hålla koll på sin omgivning och konkurrenterna. Men löparna på Tiomilas långa och mytomspunna nattsträcka – över 18 kilometer – är helt utlämnad åt sig själv och sin förmåga att på gränsen till utmattning och i becksvart mörker kontinuerligt lösa de problem han ställs inför.

Elitorientering kräver ett starkt psyke och vinnarskalle, inget snack om det. Man ska kunna lösa problem metodiskt, hantera hög stressnivå och yttre störmoment. Personligen tycker jag att det inre samtalet är viktigt, att kunna stressa sig själv lagom mycket.

Det enklaste att förstå är nog de fysiska kraven, konstaterar Peter. Elitorientering är en extrem konditionsidrott i samma klass som cykling, längdskidåkning och löpning. Tiomila innehåller komponenter som utmanar detta faktum ytterligare. Banlängderna är – inte minst i år – längre än normalt. Dessutom går stora delar av herrtävlingen på natten. Du ska alltså prestera på topp under den tid på dygnet när kroppen normalt sett återhämtar sig. Löpmässigt är ett klassiskt orienteringslopp att jämställa med springa en hinderbana under 90 minuter med en arbetsbelastning konstant nära max. På vissa partier håller de snabbaste löparna en hastighet kring tre minuter per kilometer. Samtidigt ägnar de sig åt metodisk problemlösning. Att missa och springa fel går aldrig att kompensera med ren löpstyrka.

Källa: www.10mila.se

Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info