Hoppa till sidans innehåll

IK Gandvik fyller 85 år torsdagen 14 juni 2012!

14 JUN 2012 08:08
Samma dag som vi firar skolavslutning 2012 i Skara för de flesta så firar IK Gandvik som klubb 85 år. Den 14 juni 1927 så bildades klubben på den gamla marknadsplatsen i Skara. 19 st ungdomar var på plats och där formades en förening.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2013 10:53

Holger Persson hette vår förste ordförande och vid detta bildandemöte så användes en kullersten som ordförandeklubba. Dock var det ursprungliga namnet IK Vesta men när föreningen skulle registras hos Riksidrottsförbundet så var det redan upptaget så då ändrades namnet till IK Gandvik. I början var det fotboll o lite bandy som gällde men från 1935 så lades fotbollen på "is" och det blev orientering och friluftsliv som gällde. 1934 så arrangerade klubben sin första propaganda-tävling med 23 startande i skogarna vid Kronoparken Furuskogen i Vinköl. I slutet på 30-talet börjar medlemmarna bygga vår fina stuga i Öglunda.
1949 hölls den första Häxjakten med start på Storekullen på Billingen o mål i Bockaskede mellan Öglunda o Berg.
På 50-talet så fick klubben överta ett litet hus på Skaraborgsgatan som flyttades till Petersburg och blev klubbens första bastu o ombyteslokal. Stugan står kvar än idag och vi använder den som förråd sedan 1977 då Petersburg byggdes.
Återkommer med lite mer historia framöver....
Gandvik var på slutet av 50- och början på 60-talet en aktad budkavleklubb och placerade sig som 4:a på SM(knappt 3 min från seger o sekunder ifrån silver) och 1960 blev man 15:e på 10-mila (trots ett rejält tapp på sista sträckan). Sveriges bäste nattlöpare fanns på den tiden i Gandvik, Sture Gustavsson som aldrig fick vinna natt-SM (3:a som bäst) men gjorde ofta otroliga upphämtniningar o skapade fina förutsättningar för lagkompisarna.
Andra starka namn var:
* Arne Karlsson, Tore Bolinder, Rune Karlsson, Karl-Erik Dahlström, Gunnar Hökås 
* Sven-Johan Persson som fortfarande är aktiv var med i 10-milalaget -60.
* Jan-Erik Karlsson, duktig ungdom o junior 60- o 70-talet!
* Anders "R" Carlsson skördade stora framgångar som ungdom, junior o senior i slutet 70 och början på 80-talet och tillhörde juniorlandslaget.
* Magnus Andersson tog SM-brons -89 i H20-klassen på SM-lång.
* Emelie Holmström tog brons 2 ggr -00 o -02 som junior
* Samuel Andersson som på 00-talet placerat sig bra på många SM-tävlingar och framförallt varit otroligt stark startman på stafetter.

Arrangörsmäsigt så har Gandvik flera gånger, förutom att Häxjakten har genomförts 58:a ggr, stått som värd för stora arrangemang:

1974 arrangerde vi Natt-SM i Öglunda/Lerdalaskogarna. 1978 var det O-ringen där Gandvik och Ove Litorell o Sven-Johan Persson var två av de huvudansvariga för arrangemanget. Etapp 1 gick på Axevalla travbana. Axevalla Hed var centralort.
2002 var det dags igen för O-Ringen med Skövde som bas. Återigen hade Gandvik med huvudfunktionärer genom Magnus Södervall som tävlingschef och Erik Hellsvik, administrativ chef.

Senaste 3-4 åren har vi arrangerat DM och GM förutom att vi har Europas största sprinttävling: Sommarlandssprinten som i år lockade nästan 3000 deltagare.
På ungdomssidan idag så har vi ett glatt och härligt gäng på drygt 30 st som förhoppningvis hänger i framöver!
Så snacka om en pigg 85-åring.
Det finns naturligtvis massor av namn och personer som skulle behövas nämnas som tack för otroliga insatser och nerlagda timmar för föreningens bästa under dessa 85 år: utan er så hade klubben inte överlevt eller kunnat varit så aktiv som den varit genom alla år. Så stort tack till alla, gamla som nya!

Det finns dock en man som är svår att förbise och det är Olle Emteborg som var med och bildade klubben och var den trogen ända till han gick bort (måste kolla när).

Vi kommer att uppmärksamma vårt jubileum under hösten men någon typ av familjeaktivetet/kalas men vi kommer redan på Sommarfesten den 20 juni i Öglundastugan fira vår födelsedag med tårta!

Fyll gärna på med lite egna roliga minnen och anekdoter här nedan i kommentatorsfältet.

Ett fyrfaldigt leve för vår pigga 85-åring: Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!!!!

Skribent: Magnus Södervall

orienteringskurs_hero-banner_instastorie.jpg

Bokningsknapp Sommarland.jpg

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info