Hoppa till sidans innehåll

Okänd pilgrymmare deltog i finalen

27 SEP 2011 22:43
Nio löpare och en hund startade vid finalen av löparäventyret Pilgrymmen. Det visade sig dock senare att ytterligare en person deltog.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:17

E5-finalen

Ovan: Finaldeltagarna inför starten, Foto: VB-reportern

Nu är Pilgrymsäventyret över. Fem hårda etapper har genomlöpts och totalt har drygt ett 20-tal löpare deltagt vid minst ett tillfälle. Sträckan mellan starten i Forshem och målet i Kungslena mäter 106 km, den sista etappen som genomfördes under tisdagskvällen den 27/9 mätte 22 km.

Samlingen för den sista etappen var Kungslena kyrka och dit hade de flesta en lång väg att köra och en del lite svårt att hitta. Avresan därifrån blev därmed lite sen men desto bättre då att lokaltidningsreportern dök upp och ställde frågor, skrev noter och plåtade oss innan start. Vi får väl se när Pilgrymmen dyker upp i tidningen :-)

Nåväl, iväg mot starterna bar det. På den långa varianten var det fem till start, Erik, Tina, Dan, Magnus Su och Joel, och så Rita the dog såklart. Den kortare, 10 km, sprangs av Filip, Pia, Ingela och Göran. 

Om vi börjar med de sistnämnda så blev det ganska raskt två grupper av de fyra. Filip och Pia sprang lite fortare och Göran och ingela inledde lite mer "avvägt". Den tur som dessa löpare bjöds på inleddes lätt uppför Plantabergets sluttning för att sedan gå ner genom naturreservatet där det verkligen var riktigt hälig löpstig. När leden sedan svängde uppåt igen hade Ingela och Göran lite svårt att finna rätt väg och just som de stod och velade vid ett vägskäl och inte visste riktigt vilket håll de skulle satsa på hände det osannolika.

Det dök upp en löpare till

- Jasså, är det ni som är ute på Pilgrymmen, sa denna

Ingela och Göran blev mycket förvånade och beskrev situationen den befann sig i. Denna okända Pilgrym berättade att hon hade läst om löparäventyret på nätet och var därför inte fullt lika förvånad när mötet skedde. Vänligt visade också denna okända Pilgrym Göran och Ingela rätt väg och slog även följe med dem en bit.

Kort därefter kom ytterligare två lampor löpandes längs en väg. "Ännu fler", tänkte Göran. Men icke. Denna gången var det Pia och Filip som råkat springa lite tokigt men nu var på rätt väg igen. De segade sig ikapp Ingela och Göran och sedan gled de även ifrån igen. 

Avslutningen för dessa skulle man dock velat bevittna. Ryktet säger att Ingela la in en rejäl spurt den sista biten in mot Kungslenas kyrka och då hade Göran inte en chans. Snyggt där Ingela, avslutat Pilgrymmen med stil, det gillas!

I de "långas" gäng bildades det ganska snart även där två grupper. Tina och Dan tog det lite lugnare, medan Joel, Erik, Magnus och Rita the dog tog sig fram något fortare. Inledningen, eller ska vi kanske säga de första halvan, var ganska flack, endast några små kullar upp och ner. Mest ner faktiskt. Leden gick också mestadels på skogsväg, grusväg och asfalt, vilket gjorde att kilometrarna passerades relativt enkelt. Efter att passerat Valtorp vände det emellertid uppåt och när vi nådde starten för 10k så var där en "publikkontroll". Ingela hade precis skjutsat tillbaka Göran som ställt sin bil vid starten när de såg lampor som kom längre ner på åkern. De stannade, hejade på och applåderade när vi passerade.

Sedan hände något trist. Här kommer en gubbes bekännelser. Jag fick vika ner mig. Löpningen kändes bra och jag var inte alls sliten men ett ömmande knä fick bestämma slutet på träningen för egen del. Trist Pilgrymssorti för min del...

När jag väl bestämt mig ringde jag åter till Göran som vid det laget nått Torbjörnstorp (även om han hävdade att det var Broddetorp) fick lov att vända för att plocka upp mig. Nu kan man ju tro att den biffen var relativt enkel, men även om platsen besökts två gånger tidigare samma kväll (visserligen lite ljusare) uppstod klar förvirring kring hur man skulle hitta tillbaka. En dryg halvtimme senare var jag iaf i bilen, vilket jag naturligtvis tackar för. Tack!

Hur gick det då för de övriga? Jo, Erik, Rita the dog och Joel tuffade på och sprang rätt hela vägen (första gången i Pilgrymmens historia!) och här var det Joel som spurtade bäst och lämnade den gamle med hunden ca en minut bakom sig. Tina och Dan hällde jag i vatten när jag mötte dem på väg ner mot mötesplaten jag skulle bli hämtad vid. De hade emellertid lite svårare att finna rätt väg mot slutet och fick ringa Erik en gång för att fråga sig fram. De tog sig iaf i mål och var naturligtvis även de grymt nöjda! 

Vem den okända Pilgrymmen var är fortsatt höljt i dunkel.   

 

Nu är Pilgrymmen över, kanske kan den genomföras igen eller så möter nya löparäventyr i framtiden. Håll ögonen öppna och anta utmaningen när den uppdagar sig!

Avslutningsvis, ett STORT tack till alla som engagerat sig och deltagit i det här äventyret. Jag tycker det har varit riktigt kul och hoppas naturligtvis att ni tycker detsamma!

Skribent: Magnus Sundmark

orienteringskurs_hero-banner_instastorie.jpg

Bokningsknapp Sommarland.jpg

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info