Hoppa till sidans innehåll

Sven Johan Persson har lämnat oss

02 OKT 2015 16:03
Sven Johan blev 84 år. Han var hedersmedlem i klubben o har sedan slutet av 50-talet en stor ideell kraft i Gandvik på många sätt. Han gick bort den 24 september, på sin 84:e födelsedag. Saknaden är redan stor bland dina klubbkamrater. Vi skickar hela Gandviks djupaste deltagande till Anne-Marie och hela familjen.
  • Skapad: 02 OKT 2015 16:03

Det är naturligtvis svårt att sammanfatta någon som Sven Johan, vad han gjort under en hel livstid. Jag kände dock att jag ville skriva några rader och göra några nedslag. Ni övriga får gärna fylla på med minnen som kommentarer längre ner!

Jag har genom åren alltid känt att jag fått stort förtroende, blivit uppmuntrad och påhejad av Sven Johan, både som arbetsgivare men mest som klubbkamrat. Alltid frågat hur det har gått för mig och övriga i familjen.

Sven Johan började sin orienteringsbana som junior för Lunds OK i slutet på 40-talet.
I slutet på 50-talet så kom han till Skara där han snabbt blev aktiv i IK Gandvik. Det var naturligtvis inte bara Gandvik som drog utan genom sin utbildning som agronom med teknisk inriktning han fick jobb på Skaraborgs läns hushållningssällskap.
Senare kom han i kontakt med en firma i Järpås som jobbade med olika typer av lantbruksmaskiner o hjälpte dem på flera sätt. 1969 köpte Sven Johan företaget Akronmaskiner. Den har han drivit och utvecklat genom alla år. Akron finns idag i många länder och har idag flera olika ben att stå på bla Rekordverken, Rangeltorp. Det är ett antal Gandvikare som genom åren har jobbat där bl a undertecknad. Mitt första jobb var på elverkstaden efter gymnasiet. Anställningsintervjun bestod av en rundvandring och en fråga när jag kunde börja…

Orienteringsmässigt så var Sven-Johan en flitig löpare och en pålitlig stafettlöpare. Han var initiativtagare till att Gandvik började springa 10-mila i slutet på 50-talet. Gandvik var då en duktig stafettklubb (4:a på SM) och låg flera gånger riktigt långt fram i toppen. Bästa slutplaceringen blev 15:e 1960.
När vi själva började springa 10-mila i mitten på 80-talet så gav Sven Johan oss småpojkar en del råd: ”Smörja in benen med detta – det värmer bra”, sa S-J. Det gjorde vi och det sved som eld efteråt. Vi tittade på flaskan – Radital, linnement för tävlingshästar! Totalt gjorde han ca 25 st 10-milor. -Så länge jag kan springa på 8 min/km kan jag vara med, sa Sven Johan.
Individuellt så har han väldigt många DM-tecken genom åren. Han, tillsammans med sin fru Anne-Marie var flitigt tävlande, Sprang oftast flest tävlingar av alla i klubben, inte bara i Sverige utan även utomlands.
Jag har tävlat mycket tillsammans med döttrarna Johanna och Sara. Vi var ett riktigt stort ungdomsgäng i slutet av 70- o början på 80-talet i Gandvik där de också var med.
 
Det som många kommer ihåg är säkert hans fråga innan start:
”Hur många skjortor kallt är det idag?”
Han hade gamla avlagda skjortor under tävlingsdräkten och var det lite extra kallt tog han två….

”Gå på skidor” gillade han också. 34 gånger mellan Sälen och Mora mellan 8-9 timmar. ”Det gäller att åka under svettgränsen”, sa han till mig när jag skulle åka Vasaloppet första gången (fel person o säga det till)

Sven Johan var också en ledare som gav mycket av sin tid till Gandvik. Han var ordförande i Gandvik, tog över efter Olle Emteborg i mitten på 70-talet och en bit in på 80-talet. Sven Johan var engagerad när Gandvik arrangerade Natt-SM 1974 vid Flämslätt. När Gandvik drog det tyngsta lasset när O-Ringen arrangerades på Axevalla hed 1978, var han tävlingsledare. Då var O-ringen starkt ifrågasatt då det två år tidigare hade dött ett antal älgar men tack vare ett helt nytt tänk kring mark- och jägarkontakter och banläggning i stråk så kan man säga att O-ringen ”räddades”. Sven-Johan har berättat för mig om detta arbete vilket han la mycket tid och kraft på. Bl a hade han med landshövdingen Karl Frithoffsson i arbetet. Det var också första gången man använde datorer för uträkning av tider. Dock stod datorn i Alingsås så bl a äldsta sonen Mats körde startkorten efter tävlingen dit och hem med utprintade resultatlistor.  

2002 var jag själv inblandad i O-Ringen i Skövde, var det självklart att be Sven Johan om hjälp med mark-o jägarfrågor – han ställde givetvis upp och bidrog till ytterligare ett lyckat O-Ringen i Skaraborg.

2010 arrangerade vi Götalandsmästerskapen där yngre sonen Erik var tävlingsledare. Jag var med Sven Johan på ett antal markägarbesök och han kunde konsten att prata med dem på deras vis så till och med de vi hade blivit ”varnade” för. Vi gick ifrån alla med ett ja-det är klart ni får springa!
Naturligtvis så var han med vid våra vanliga tävlingar som funktionär, på senare år allt som oftast vid starten.

Det är med stort saknad men även med mycket glädje vi tänker tillbaka på den tid vi fick tillsammans med Sven Johan. Ditt minne och dina historier kommer leva vidare.

Magnus Södervall

Skribent: Magnus Södervall
Epost: This is a mailto link

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info