Hoppa till sidans innehåll

6 sep etapp 2 Husaby - Skara 23 km (18/12)


Samling: 
Sommargården Planteringen i Skara kl 18.00 den 6/9.
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 23 km sker starten vid Husaby kyrka
För 18 km sker starten vid Skälvums kyrka
För 12 km sker starten vid Dala kvarn, Lundsbrunn

Beskrivning av etappen:
Pilgrymmens andra etapp startar vid Husaby kyrka. Den första delen av löpningen bjuder på flertalet intressanta inslag. Först passeras 1000-årsaltaret som uppfördes av svenska kyrkan år 2000 då men firade 1000 år av tro. Altaret är byggt av 300 stenar från församlingar och samtliga bergarter från Kinnekulle finns med, ni minns väl… USA kl 3!

Precis utanför Husaby passerar leden Husaby källa, eller S:t Sigfrids källa som den också kallas. Enligt traditionen var det just här som Olof Skötkonung lät sig döpas för 1000 år sedan. Intill källan finns också sandstenskleven där kunligheter har sistat in sina namn.

När vi väl lämnar Husaby bakom oss är Göttorps by näsa ställs som passeras. Byn är en sk rundby som uppkommit kring ett betydande vägskäl. Leden går sedan vidare mot nästa kyra som är den i Skälvum. Kyrkan uppfördes 1135 och räknas till Skara stifts märkligaste och en av de bäst bevarade romanska.

Efter Skälvum tar vi sikte på nästa kyrka som ligger i Ova. För de som vill springa 18 km är starten förlag till strax efter Skälvums kyrka. Enligt legenden är kyrkan i Ova uppförd där det tidigare låg ett cistercienserkloster och var troligen från början ett bönekapell till Gudvalla kloster.

Någon kilometer efter Ova kyrka når vi fram till Mariedals slott. Det är ett barockslott, vars utseende är i stort sett oförändrat fram tills idag. Efter slottet kommer vi fram till Sörbodalen och Mariedalsån lummiga bäckravin. Det här är nog den andra etappens häftigaste avsnitt och leden passerar över ån inte mindre än sex gånger innan vi når fram till Lundsbrunn och Dala kvarn.

För de som väljer att springa 12 km så är det här starten för den andra etappen. Lundsbrunn är en anrik kurort dit människor vallfärdat sedan 1724 för att dricka av det hälsobringande vattnet. Museijärnvägen från Skara har sin slutstation här och det finns även en station vid Dala kvarn.

Leden går söder ut från Dala kvarn främst genom skogspartier och når efter ett antal kilometer fram till den lilla byn Myråsen som växte fram vid den smalspåriga järnvägen. Efter Myråsen fortsätter leden längsmed järnvägen och går växelvis på småstig och en del väg. När vi sedan närmar oss Skara viker leden in mot Planteringsskogen och följer Märskabäcken ett antal 100 meter innan den åter viker av söder ut mot spåren vid Planteringen. De sista 2 km följer de uppmärkta spåren och slutstationen för etappen är Missionskyrkans sommargård, Planteringen i Skaras norra utkant.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info