Hoppa till sidans innehåll

13 sep etapp 3 Skara - Varnhem 17 km (10)


Samling: 
Varnhems Klosterkyrka kl 18.00 den 13/9.
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 17 km sker starten vid Sommargården, Planteringen i Skara
För 10 km sker starten vid Finnatorps gård, tippen, Axvall
Beskrivning av etappen:
Pilgrymmens tredje etapp startar vid sommargården Planteringen och den första delen av leden tar oss genom 1000-årsstaden Skara. Vi passerar stadens ståtliga domkyrka som är uppför i gotisk stil. Skara var under medeltiden ett betydelsefullt handelscentrum och därefter var det skolorna som satte sin prägel på stan. Under 1800-talet var staden också en betydande smalspårig järnvägsknut. På vägen ut från stan passerar vi det nyrenoverade badhuset sedan bär det ut på slätten.

Efter ett par kilometer längs en gammal järnvägsbank når vi Brunsbo biskopsgård, vilket tidigare var ett säte för biskopen i Skara. Numer drivs det istället ett gästgiveri i den anrika miljön. Efter ytterligare ett par kilometer når vi fram till Finnatorp, en oas i slättens myller. Det är också här de som väljer den kortare varianten kommer att starta.

Leden går därefter igenom två skogspartier för att sedan nå fram till Norra Vings kyrka. Kyrkan härstammar från 1100-talet, men det medeltida ursprunget har till stora delar gått förlorat under århundradenas gång.

Den sista delen av denna tredje etapp är säkert den trevligaste den här gången. Efter att den lilla byn Axvall har passerats kommer vi ut på Axvalla hed. Området är ett stort grus och sandfält, bevuxet med enar, ljung och backtimjan. Landskapet hålls öppet genom bete. Heden var också tidigare exercisplats för exempelvis Livregementes husarer. Leden passerar också borgruinen Axvalla hus. Borgen var under medeltiden tillsammans med Aranäs det starkaste fästet i Västergötland, kanske i hela riket. Ruinerna ligger på en udde i Husgärdessjon. Borgen brändes ner 1469 under strider med den danske kungen.

Avslutningsvis går leden förbi Ökullasjön. Enligt traditionen innehåller Valle härad 365 sjöar, en för varje dag på året. I det här området finns landets med utvecklade så kallade kame-landskap där grusvallar, gropar och åsar bildats under den senaste istiden.

Efter ytterligare någon kilometer når vi fram till Varnhem och på andra sidan byn hittar vi målet för etappen, Varnhems Klosterkyrka. Kyrkan är Skaraborgs mest imponerande medeltida besöksmål med dess klosterkyrka grundlagd omkring 1150 av Cisterciensorden. Gravfynd från bosättningar visar att området var en by redan på 900-talet.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info