Hoppa till sidans innehåll

20 sep etapp 4 Varnhem - Gudhem 25 km (18/12)


Samling: 
Gudhems Kyrka kl 18.00 den 20/9.
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 25 km sker starten vid Varnhems klosterkyrka
För 18 km sker starten vid Bjällum
För 12 km sker starten strax söder om fågeltornet på Ytterbrg

Beskrivning av etappen:
Beskrivningen av den fjärde etappen är inte så diger som de tre föregångarna. Det beror emellertid inte på att sträckan är kortare eller mer ointressant. Leden mellan Varnhem och Gudhem mäter 25 km och går i mycket varierad terräng, men däremot saknas en del historiska hållpunkter med intresse för kristna pilgrimmer, så därav den lite kortare beskrivningen.

För de som vågar anta hela Pilgrymmens största utmaning och satsa på 25 km startar vid Varnhems klosterkyrka. Löpningen inleds med en stigning upp på Sydbillingens platå och leden passerar bergets högsta punkt ”Bjällumanabben”, 265 möh. Stigen är bitvis stenig, lerig och gropig men går mestadels genom mycket trevlig skogsterräng.

Strax efter ”Bjällumanabben” går leden ner från bergkanten och ner i Bjällum och det är här de som väljer 18 km alternativet denna gången har sin start.

Leden går några kilometer längs vägen med vidunderlig utsikt över Hornborgasjön för att sedan vika av nedåt mot densamma. Hornborgasjön är Europas största våtmarksprojekt med ett mycket rikt fågelliv, mest känd för tranornas dans som utspelar sig på vårkanten vid den sydvästra stranden. Leden går sedan ett par kilometer längs sjösidan tar även en ”lov” ut mot fågeltornet på Ytterberg innan det vänder upp mot Hornborga och Bosgården. Starten för de som springer 12 km kommer att ske vid den här sträckningen.

Den sista halvan av den fjärde etappen bjuder på mycket varierande löpning, men det genomgående är att det är uppför. Från Hornborgasjön upp till Gudhems kyrka skiljer ca 75 höjdmeter.

Nunneklostret som var beläget där Gudhems kyrka och klosterruin idag finns hade avgörande betydelse för kunskapsinhämtning under Sveriges medeltid.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info