Hoppa till sidans innehåll

22 maj etapp 2 Strö - Lidköping 21 km (16, 11)


Samling: 
Nya Stadens torg i Lidköping kl 18.00 den 22/5. Vid parkeringen ner mot "älva".
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 21 km sker starten vid Strö kyrka
För 16 km sker starten vid Lillegården
För 11 km sker starten vid Brunnsbo, N Härebacka

Beskrivning av etappen:

Etappen startar vid Strö kyrka som är en klenod bland kyrkorna på Kålland. Den är från 1100-talet. Intressant är de skulpturstenar som finns inmurade i kyrkväggen samt ovanlig takmålning. Här finns även tillgång till toalett o vatten.

Leden går inledningsvis i gammalt kulturlandskap och omgivningarna är öppna även om ett antal små dungar genomkorsas. Vi passerar Marbogården och Ströberg innan vi efter ca 5 km når Lillegården. Här startar etappen för de som vill springa 16 km.

Leden delar sig här, söder ut mot Gösslunda och norrut, mot Sunnersberg. Vi löper på mot Gösslunda. Där vi kommer passera ännu en gammal kyrka. Kyrkan uppfördes i början av 1100-talet i sandsten. Stenen fraktades från Kinnekulle upp genom en kanal på Kålland. Till en början fick kyrkan formen av ett rektangulärt långhus med ett smalare, rakslutet kor i öster. Av intressanta inventarier kan nämnas dopfunten från 1100-talet. Toalett och vatten finns även här.

Leden fortsätter förbi fler smågårdar, Västanåker och Bro och efter ett par km till Når vi fram till Brunnsbo där starten för 11 km:ers turen är förlagd. Nu har vi också tagit oss upp på Råda åsen och via ett par skogspartier och ytterligare någon km över öppet landskap når vi Härebacka. Där korsar vi den stora vägen som går sydväst från Lidköping och korsar Kålland.

Vägen uppför Rådaåsen bjuder på intressanta geologiska och kulturella intryck. Råda källa med självservering av friskt källvatten. Råda vy bjuder på en magnifik utsikt och en lektion i geologi. På toppen av åsen ligger Råda kyrka där vi kan vi se både kyrkomålningar från 1600-talet och runstenar. Toalett och vatten finns.

På vägen nerför åsen rundar vi det stora grustaget och njuter av den finfina utsikten. Leden går sedan in i Dalängsskogen och ner till Vänerstrand. De sista km går längs med stranden förbi Framnäs innan vi svänger upp mot Nya Stadens torg.

Inne i Lidköping ligger också S.t Nicolai k:a som har murrester från medeltiden. Ombyggd på 1600-talet på Magnus Gabriel de la Gardies initiativ. Brann 1849 och återuppbyggdes. Renoverades 1995 och fick en färgsättning som leder tanken till paradiset. Mariakapell med glasmålningar tillkom, och välkomnar pilgrimen till bön och meditation.

Hela (?) leden är markerad med S.t Olofskorset

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info