Hoppa till sidans innehåll

29 maj etapp 3 Lidköping- Husaby 19 km (11)


Samling: 
Husaby kyrka kl 18.00 den 29/5.
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 19 km sker starten vid utkanten av Lidköping
För 15 km sker starten vid Filsbäck
För 11 km sker starten vid Kristningamarka

Beskrivning av etappen:
Den här etappen startar i utkanten av Lidköping och inleds med ett par härlgiga kilometrar längst med Väners strand. Mellan härlig strandskog och vass går leden. Efter ca 3 km kommer vi göra en liten avstickare ut på en brygga i Vänern, det blir tillfälle för lite stretch.
Efter ytterligare någon km når vi fram till det lilla samhället Filsbäck, som mest är känt för sin camping och badstrand. De har även en härlig golfbana. När vi lämnat FIlsbäck bakom oss når vi det som kallas för "Kristningamarka". Enligt traditionen var det här som missionärer från Norge eller England landsteg under missionstiden. Det är också strax här efter dagens kortare variant har sin startpunkt
Löpningen fortsätter längs med järnvägen och nästa anhalt är Källby samhälle. Källby är mest känt för att Dafgårds finns här. Efter Källby har passerats närmar vi oss Kinnekulle och vid Järnaklev kommer en liten stigning för att komm upp på kanten av platåberget.  Här följer härlig löpning i spirande vårskog och leden passerar även Lasses grotta. Här bodde "Lasse i berget" med sin hustru Inga i nära 30 år!
Avslutningen på dagens etapp utgörs av någon kilometer grusväg/asfaltsväg innan vi når målet vid Husaby Kyrka. Husaby Kyrka är Sveriges första Domkyrka som uppfördes på 1100-talet. Idag är den en populär dopkyrka. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info