Hoppa till sidans innehåll

12 juni etapp 5 Finnatorp - Sveas kiosk 19 km (14, 9)


Samling: 
Sveas kiosk på vägen mellan Varnhem och Broddetorp kl 18.00 den 12/6.
Därifrån samåkning till startplatsen/erna

Startplats/er:
För 19 km sker starten vid Finnatorp, soptippen, Axvall
För 14 km sker starten vid Axvalla hed
För 9 km sker starten vid Varhems Klosterkyrka

Beskrivning av etappen:
Den sista etappen av Vårgrymmen startar vid Finnatorp, en oas i slättens myller.

Den inledande delen av leden går igenom två skogspartier varav det ena också är eljusspåret i Axvall, för att sedan nå fram till Norra Vings kyrka. Kyrkan härstammar från 1100-talet, men det medeltida ursprunget har till stora delar gått förlorat under århundradenas gång.

Efter att den lilla byn Axvall har passerats kommer vi ut på Axvalla hed. De som väljer 14 km löpning startar här. Området är ett stort grus och sandfält, bevuxet med enar, ljung och backtimjan. Landskapet hålls öppet genom bete. Heden var också tidigare exercisplats för exempelvis Livregementes husarer. Leden passerar också borgruinen Axvalla hus. Borgen var under medeltiden tillsammans med Aranäs det starkaste fästet i Västergötland, kanske i hela riket. Ruinerna ligger på en udde i Husgärdessjon. Borgen brändes ner 1469 under strider med den danske kungen.

Sedan går leden förbi Ökullasjön. Enligt traditionen innehåller Valle härad 365 sjöar, en för varje dag på året. I det här området finns landets med utvecklade så kallade kame-landskap där grusvallar, gropar och åsar bildats under den senaste istiden.

Efter ytterligare någon kilometer når vi fram till Varnhem och på andra sidan byn hittar vi  Varnhems Klosterkyrka. Kyrkan är Skaraborgs mest imponerande medeltida besöksmål med dess klosterkyrka grundlagd omkring 1150 av Cisterciensorden. Gravfynd från bosättningar visar att området var en by redan på 900-talet.

Efter Varnhems klosterkyrka, som också blir staren för de som väljer 9 km, väntar ca två km härlig löpning vid foten av berget. Bl a passeras ett mycket vackert vattenfall. Sedan väntar en stigning upp på Sydbillingens platå och därefter går leden några kilometer längs bergskanten med vidunderlig utsikt över Hornborgasjön. Slutligen passeras bergets högsta punkt ”Bjällumanabben”, 265 möh. Stigen är bitvis stenig, lerig och gropig men går mestadels genom mycket trevlig skogsterräng.

Strax efter ”Bjällumanabben” går leden ner från bergkanten och ner i Bjällum och där blire det lite asfaltslöpning de sista metrarna innan vi når fram till Sveas kiosk.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Magnus Sundmark

 

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: 051127126, +46104764141
E-post: This is a mailto link

Se all info