Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tävla


Tävlingsprogrammet finns i sin helhet alltid aktuellt på EVENTOR, vilken nås via länken till vänster "Eventor direkt". Vill man istället ha koll på vilka tävlingar det är gandvikare anmälda till och kolla startlistor och resultat där gandvikare är med kollar men istället på "Tävlande Gandvikare". 

Att tävla i orientering

Tävlingsklasser
I orientering finns det tävlingsklasser från HD10 (H = Herrar, D = Damer, 10 = till och med det år man fyller 10 år) och uppåt. Ungdom är man till och med HD16 och man tävlar i tvåårs-intervaller, så alla som fyller 11 och 12 under året springer i H12 eller D12.

Öppna motionsklasser
Öppna klasser är ett bra alternativ ute på tävlingar. Öppna klasserna är heller åldersindelade, utan man väljer en bana som har en längd och svårighetsgrad som passar med ens egen nivå. Man kan anmäla sig direkt på plats på tävlingen. Fungerar för övrigt utmärkt även för föräldrar...

Miniknat
På de flesta tävlingar finns det oftast miniknat, som är en snitslad bana för de allra yngsta, oftast med något litet pris direkt vid målgång. Bra om man har småsyskon!

Anmälan
Oftast är sista ordinarie anmälningsdag till orienteringstävlningar en vecka före tävlingen. Enklast är att anmäla sig själv via orienteringens anmälningssytem Eventor, mer om hur det går till finner du här, men det går också bra att kontakta ungdomsledarna i klubben så hjälper de till.

Missar man sista ordinarie anmälningsdatum kan man efteranmäla sig, någon gång under veckan före tävlingen. Det kan gå till lite olika, ibland kan man skicka e-post och ibland ringer man till arrangören. Prata med din ungdomsledare så ordnar det sig.

Anmäler man sig i ordinarie tid står klubben för hela anmälningsavgiften för ungdomar, och 50% för vuxna. Efteranmäler du dig får du stå för merkostnaden själv, oftast 50% av anmälningsavgiften (ca 30 kr för ungdomar).

Elektronisk stämpling – SportIdent
På nästan alla orienteringstävlingar används numera elektronisk stämpling. Det finns två olika system och det vanligaste är SportIdent (förkortas ofta SI). Man kan köpa en egen bricka för ett par hundra om man tävlar ofta. Annars kan man låna av föreningen eller hyra av arrangören.

Hur man kommer till tävlingen
Det brukar vara en gemensam samling vid Petersburg före tävlingarna. Se hemsidan för information om samlingstid. Arrangörerna brukar ge en bra vägbeskrivning och sista biten är det skyltat.

På tävlingen
Väl framme vid tävlingen parkerar man på plats som arrangören anvisar, ofta på ett gärde.Sedan går man iväg till arenan/tävlingscentrum (kallas TC av de insatta gamla rävarna). Där hittar man klubbkompisarna under IK Gandviks vimpel, som brukar synas bra om man man spanar lite (och vet hur den ser ut). Det är oftast en liten bit att gå eller jogga till start så det gäller att vara ute i hyfsad tid – en timme före start kan vara bra. En enklare servering brukar finnas, liksom toaletter och dusch (ibland utomhus - burrrr).

Start
Starten på en orienteringstävling kan verka lite komplicerad, men det brukar ge sig. En ljustavla eller en skylt talar om vilken starttid det är som gäller. När din starttid kommer upp kliver du över ett rep och en funktionär prickar av att du har rätt nummer på SportIdent-brickan. Sedan får man gå fram och hämta sin kontrolldefinition, som man kan stoppa i en speciell ficka, oftast på armen, eller i kartfodralet. En minut före start får man gå fram till kartan och titta på den (om man är under 16, är man över 16 får man kartan i startögonblicket). Efter en pipsignal får man sedan springa iväg ut på banan.

Mål
När man kommer i mål ska man oftast komma ihåg att stämpla på mållinjen. Sedan brukar funktionärer lotsa fram löparna till avläsningen av de elektroniska stämplingsbrickorna. Det enda man måste komma ihåg egentligen är att man ska gå och läsa av brickan även om man brutit loppet av något skäl. Annars vet inte funktionärerna att man kommit i mål och måste leta börja leta efter löparen.

Budkavlar
En budkavle är samma sak som en orienteringsstafett. Det går till ungefär som på en vanlig tävling. Oftast växlar man genom att man först lämnar sin egen karta när man kommer i mål, sedan hämtar man nästa löpares karta och ger den till honom/henne som ett slags stafettpinne. Budkavlar är roligt och inte krångligare än en vanlig tävling. På ungdomsbudkavlar är det vanligt att man har en eller flera sträckor där flera löpare får springa parallellt och förste löpare i mål av dessa växlar över till nästa sträcka.

(texten klippt och modifierad från OK Linnés hemsida, TACK!)

Uppdaterad: 16 MAR 2018 10:11 Skribent: Magnus Sundmark

Bokningsknapp Sommarland.jpg

 

  

 

 

 

  

Postadress:
IK Gandvik - Orientering
Tiveljung, Valhallagatan 9 B
53234 Skara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info